رییس دولت یازدهم به مناسبت مراسم آغاز سال تحصیلی به دانشگاه تهران رفت و در جمع دانشجویان سخنرانی کرد. برخلاف رویههای رایج گذشته، حضور روحانی در دانشگاه تهران با استقبال گرم گروههای مختلف دانشجویی از انجمن اسلامی دانشگاه گرفته تا بسیج دانشجویی همراه بود. رییس بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در این مراسم اعلام کرد که اجازه نخواهد داد رییسجمهور در دانشگاه «هو» شود و دبیر انجمن اسلامی نیز عنوان کرد که آزادی زندانیان در حبس و حصر مطالبه عمومی است.
روحانی در مراسم آغاز سال تحصیلی:
این دولت فشارهای محفلی را بر دانشگاه نخواهد پذیرفت
رییس دولت تدبیر و امید نیز با تاکید بر اینکه «ما به دیپلماسی علم نیاز داریم» از وزارت اطلاعات خواست راه گسترش این نوع از دیپلماسی را برای دانشجویان باز بگذارد. او به روال همیشه سخنان خود را با اشارهای مختصر به مباحث اقتصادی آغاز کرد. در این مراسم محمد نهاوندیان سرپرست نهاد ریاستجمهوری، فرهاد رهبر رییس دانشگاه تهران، جعفر توفیقی سرپرست وزارت علوم، حسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت و جمعی از اعضای فراکسیون دانشگاهیان مجلس شورای اسلامی حضور داشتند و توفیقی نیز در جریان این مراسم سخنرانی و رییس دانشگاه تهران نیز از روحانی به خاطر حضور در این مراسم قدردانی کرد. به گزارش «ایسنا» رییسجمهور با اشاره به اینکه دولت یازدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرده است که با یک خزانه خالی و انبوهی از بدهکاریها مواجه است، تصریح کرد: در گزارش هفته گذشته یک صندوق اعلام کرد که بیش از 50 هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است و صندوق دیگری گفت طلبکاریاش بیش از اینها است، البته اینها گوشهای از بدهکاریهای دولت است.
وی خطاب به دانشگاهیان و دانشجویان گفت: ما نیاز به دیپلماسی علم داریم و شما عالمان و فرهیختگان باید از طریق علم و دانش و مقاله و تحقیق و حضور در مجامع علمی جهان در این راستا تلاش کنید و از همین جا به وزارت اطلاعات اعلام میکنم که راه را برای این دیپلماسی باز کنید، به دانشگاه اعتماد کنید و به استادان بزرگ این دانشگاهها اعتماد کنید و البته به دانشجویان عزیزمان اعتماد کنید.
جو امنیتی نفاق را توسعه میدهد
روحانی که در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری سخن میگفت، تصریح کرد: همه مسوولان بدانید اگر جو را امنیتی کردید، نفاق را توسعه دادهاید. دولت تدبیر و امید به دانشگاه آزاد و منتقد، فرهنگدوست، اندیشهورز و تعلیم دهنده شهروند متخصص، مشارکتجوی و آگاه افتخار میکند و از دانشگاه میخواهد در تمام زمینهها به کمک دولت بیاید. رییسجمهور افزود: شما میگویید روی پای خود بایستیم، اما وقتی اولین درآمد بودجه ما متکی به نفت و میعانات گازی است و آن را باید به دیگران بفروشیم پس باید کالا بفروشیم و وارد کنیم پس در دنیای امروز دروننگر و درونگرا بودن به مفهوم گذشته دیگر معنایی ندارد و همه مشکلات ما این بود که در سالهای گذشته در اقتصاد و سیاست خارجی دانشبنیان نبودیم و از دانشگاه و متخصصان استفاده نکردیم. وی خاطرنشان کرد: باید در دانشگاههایمان زبان علم و تحقیق به عنوان زبان رسمی باشد و فقط قانون باید در دانشگاه حکمفرما باشد چون این دولت فشارهای محفلی را بر دانشگاه نخواهد پذیرفت. وی تاکید کرد: در دانشگاه اسلامی یک گروه باید ملامت شوند و آن کسانی هستند که در تولید علم و فناوری کاهلی کردند، پس ما نباید در روند معیوب نابجای بازنشستگی زودهنگام استادان گرفتار شویم و اینطور نباشد که استاد کلاس در بیان عقاید خود آزاد نباشد. رییسجمهور افزود: برخی تلاش میکنند 75 یا 76 میلیون جمعیت کشور را ضرب در 2 کنند یعنی همه دو چهره داشته باشند و آنجا که بحث نمره، ارتقا و شغل است یک چهره و زمانی که زندگی آزاد است، چهره دیگری داشته باشند که ما این را نمیخواهیم. رییسجمهور با بیان اینکه نقد دانشجویان همان قدر زیبا است که حمایت آنها زیبا است، گفت: مگر نقد، حمایت نیست، نقد دولت و دولتمردان نعمت بزرگی است که باید برابر آن با کمال تواضع سر فرود آورد و نقد دلسوزانه و سازنده برای دولت و کشور میتواند ثمرات ارزشمندی به همراه داشته باشد. روحانی با بیان اینکه درست است که دانشگاه مرکز حزب نیست، افزود: فعالیت یک دانشجو و دانشگاه ولو سیاسی و اجتماعی که حق طبیعی او است به عنوان عضو یک حزب نخواهد بود و دانشجو از منظر یک سیاستمدار نمیخواهد به مسائل بنگرد، بلکه دانشجو به مثابه عالم و اندیشمند و روشنفکر به مسائل اجتماعی و سیاسی مینگرد. وی با اشاره به اینکه بیتردید دانشگاه و دانشجو باید مدیریت آینده، اقتصاد آینده و سیاست آینده را بر دوش بگیرد، تصریح کرد: افتخار میکنیم بخشی از دولت تدبیر و امید از استادان بنام دانشگاههای کشورمان هستند و باید توجه داشته باشیم که تنها نباید اقتصاد دانشبنیان باشد، بلکه سیاست، فرهنگ و سیاست خارجی هم باید دانشبنیان باشد و به طور کل دولت مدرن یعنی دولت دانشبنیان و در تمام رشتهها علم و دانش باید حاکم باشد و این امر زمانی تحقق مییابد که دانشگاهیانمان محیط آزاد نقد، اندیشه و اظهارنظر داشته باشند. رییسجمهور گفت: باعث سرشکستگی یک دولت است که دانشجویش یا استادش به خاطر بهانهجویی عدهای دم فرو بندد و نتواند اظهارنظر کند.
اعتماد به مخاطبان دانشگاه از اصول وزارت علوم است
همچنین توفیقی در این مراسم با اشاره به اصول اساسی در وزارت علوم خاطرنشان کرد: رعایت حقوق دیگران و احترام و اعتماد به مخاطبان دانشگاه از اصول اساسی وزارت علوم است. توفیقی همچنین به رشد قانونمند تشکلهای فرهنگی، سیاسی و صنفی اشاره کرد و گفت: با استفاده از توان اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی، گسترش نشریات، انجمنهای علمی، همکاری با مراکز پژوهشی و .... دانشگاهها به یک نهاد پژوهشی در تولید علم بدل خواهند شد.
پارسینه مینویسد: « تردد خودروهای پلاک منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو در محور ارتباطی ماکو به مرکز استان آذربایجان غربی »«انتقال آب رودخانه ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه»، « آئیننامه اجرایی قانون سازمان دامپزشکی کشور»، « ایجاد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری سیستان به مرکزیت شهر زابل »، «آئیننامه اجرایی قانون معادن »،
« انعقاد قرارداد ساخت آزادراه تهران چالوس »، « انتقال حسابهای بانکی وزارت راه و شهرسازی و سازمانهای تابعه به بانک مسکن »، « انتقال نیروهای قراردادی دستگاههای اجرایی »، « خرید و تأمین چیلر تراکمی توسط وزارت راه و شهرسازی »، « ورود و ترخیص خودروهای متعلق به دیپلماتهای ایرانی در کانادا »، « پرداخت فوقالعاده ویژه به کارکنان برخی از دستگاههای اجرائی »، « یکسانسازی در حقوق و مزایای کارمندان رسمی و پیمانی وزارت صنعت، معدن و تجارت » و ...
اینها تنها نمونههایی از مصوبات دولت احمدینژاد است که از مرداد یعنی زمان روی کار آمدن دولت روحانی تا کنون لغو شده است.
این در حالی است که در 117 روز اولیه سال 92 که دولت دهم ماههای پایانی عمر خود را میگذراند نیز 41 مصوبه هیات وزیران احمدینژاد از سوی رئیس مجلس رد شده بود.
حالا نیز در بیش از 66 روز گذشته که دولت یازدهم جایگزین دولت دهم شده است، تقریبا هر دو روز یک مصوبه دولت پیشین از سوی رئیس مجلس رد میشود.
این در حالی است که محمود احمدینژاد به لغو مصوبات از سوی رئیس مجلس اعتراض داشت. ماجرا اما از این قرار بود که در طی 8 سال گذشته بارها رئیس مجلس از قانونگریزی و اقدامات خلاف قانون رییس جمهور انتقاد کرده بود و بارها به جای او قانون ابلاغ کرده و از تریبون مجلس از وی خواسته بود که در محدوده قانون حرکت کند.
از آن سو احمدینژاد نیز رئیس مجلس را متهم کرده بود که خود را عین قانون میبیند و در پی تضعیف دولت است و حاضر نشده است تذکرات قانونی رئیس مجلس را برتابد.
به این ترتیب بود که محمود احمدینژاد در اردیبهشت سال گذشته در بخشنامهای به دستگاههای اجرایی، مکاتبات مجلس شورای اسلامی با دستگاههای اجرایی در خصوص لغو برخی مصوبات مربوط به دولت و مراجع و مقامات دولتی را خلاف نص صریح قانون اساسی و فاقد وجاهت حقوقی دانست.
وی همچنین نامهای به هیئت عالی حل اختلاف درباره اختیارات رئیس مجلس شورای اسلامی در اجرای اصول ذیل 85 و 138 قانون اساسی نوشته بود.
در همین حال، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی چند روز بعد در واکنش به بخشنامه اخیر رئیس جمهور مبنیبر بیاثر بودن نظر مجلس شورای اسلامی در لغو مصوبات غیر قانونی دولت گفته بود: بخشنامه دولت فاقد وجاهت قانونی است و چنانچه دستگاهها بر اجرای مصوبه ملغی اثر شده اصرار داشته باشند متخلف محسوب میشوند.
در هر حال، استنادعلی لاریجانی برای لغو مصوبات دولت، به دو اصل 85 و 138 قانون اساسی است تا مغایرت مصوبات دولت با قوانین موضوعه کشور را به دولتمردان یادآوری کرده و آنها را ملغی الاثر کند.
به موجب اصل 138 قانون اساسی تصویبنامهها و آییننامههای دولت و مصوبات کمیسیونهای مذکور در این اصل، ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی میرسد تا در صورتی که آنها را بر خلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدید نظر به هیأت وزیران بفرستند.
همچنین به موجب اصل 85 قانون اساسی، مصوبات دولت نباید با اصول و احکام مذهب رسمی کشور و یا قانون اساسی مغایرت داشته باشد، تشخیص این امر به ترتیب مذکور در اصل نود و ششم با شورای نگهبان است. علاوه بر این، مصوبات دولت نباید مخالفت قوانین و مقررات عمومی کشور باشد و به منظور بررسی و اعلام عدم مغایرت آنها با قوانین مزبور باید ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی برسد.
حالا باید منتظر ماند و دید تا پایان امسال چند مصوبه دیگر دولت دهم لغو خواهد شد و آیا این لغویات تاثیری در روند کار دولت جدید خواهد داشت ؟ آیا این حجم بالای لغو مصوبات برای مردم مشکل افرین نخواهد بود؟
لازم بذکر است هیئت حل اختلاف کار لاریجانی را غیر قانونی اعلام نمود ولی با این حال لغو مصوبات بدون توجه به کار هیئت داوری ادامه دارد.